Raspresentation Schipperke

 

 

sixxten huvudbild

Schipperken är överlag en frisk och sund ras. Det finns i dag inga kända bekämpnings program inom rasen på ärftliga sjukdomar i Sverige. Vissa andra land har bekämpningsprogram på vissa sjukdomar där det upptäckts vara problem inom rasen.

Men sjukdomar och exteriöra defekter som dykt upp i rasen i Sverige är.

Men givetvis använder vi oss av friska individer!

Sjukdomar:

Epilepsi: Detta är en sjukdom som det är många frågetecken om då den beroende på ras och arvsgång beter sig. Det pågår forskning på Schipperke i Findland med Ep och det resultat de fått fram tills idag är. Epilepsi hos Schipperke är den idiopatiska. Med detta menas att det inte föreligger någon annan sjukdom bakom anfallen. Detta betyder att Schipperken mellan sina anfall är fullt frisk. Och rek är att hålla inavelsgraden på 0% i de linjer som det hittats EP. Förhoppningsvis hoppas de på att få fram något gentest i framtiden.

Leg Perthes: Är en ärftlig sjukdom som drabbar ena och i sällsynta fall båda höftlederna. Hos dessa hundar sker en nedbrytning av benvävnaden i lårbenshuvudet, som undermineras och deformeras och ofta fraktureras. Tecken på Perthes sjukdom är hälta lite då och då men vid kraftig Perthes ökar den och smärtan bli olidlig för hunden. Perthes kan läka ut själv men i vissa fall behövs operation. Första tecknen kommer oftast före 1 års ålder. Många upptäcker inte LP på sina hundar eftersom det enbart drabbar små hundar. Och hältan tror de beror på att de gjort illa sig. Därför röntgar vi alla våra avelshundar då det syns på röntgen om det finns en utläkt LP. det finns idag inget DNA prov för denna sjukdom. Och rek är att inte avla på föräldrardjur och syskon till behäftade LP hundar.

PRA: Är en recessivt ärftlig defekt med vissa varianter. Pra förekommer hos många olika hundraser och leder till blindhet. börjar oftast med att hunden ser dåligt i skymning och mörker vid en ålder av 4-6år. Några enstaka individer har hittats i Sverige på Schipperke.

Patellaluxation: Är en ärftlig sjukdom som innebär att knäskålen hoppar ur sitt normala läge. Symtom uppträder hos den unga hunden och visar sig i att hunden drar upp benet, när knäskålen glider ur led och hoppar på 3 ben. 

 

En sjukdom som vi på Kärret's anseer man bör vara uppmärksam på!!!! Då det finns ett antal anlagsbärare i Sverige!

MPSIIIB: Är en mutationssjukdom som upptäcktes i USA. Det är en dödlig sjukdom och hunden dör inom loppet av 2 år. Men för att hunden ska få sjukdomen måste båda föräldrardjuren vara anlagsbärare=Carrier och för att få reda på detta måste hundarna antingen blodprovs testas eller svabb testas och skickas till labb i Pensylvania i USA. Vi på Kärret's Kennel väljer att INTE använda oss av bärare av denna sjukdom i nuläget, då det finns en ganska bred avelsbas med fria hundar. Och varje import som vi använder oss av ska vara blodprovstestad med identitets kontroll hos veterinär. 

 

Defekter: 

Tandförluster är något som är vanligt förekommande inom rasen. Framförallt P1 och P2. Även andra förekommande tandbortfall inträffar. Därför rekomenderar jag alla Schipperke ägare att kolla tandstatus i samband med 1 års vaccinationen.

 

 

 

Schipperke

Schipperken är en utmärkt och trogen liten vakthund. Den är alert, vaken och oförtrutet intresserad av vad som händer runt omkring den. Den är otroligt tillgiven sin ägare och familj. Kan vara ointresserad av främlingar men får absolut INTE vara rädd. Med sin robusta kroppsbyggnad är den otroligt tålig och outröttlig än många andra småväxta hundraser.

Det vill till en bestämd och konsekvent uppfostran för att ”den lille svarte djävulen” skall utvecklas till den drömhund som den kan bli i rätta händer. Schipperken är alltså både tuff och oöm och för den som vill ha en stor hund i litet format kan schipperken vara ett bra val.

För övrigt är rasen sund och lättskött. Pälsen kräver endast ett minimum av vård. Dess struktur gör att den aldrig blir tovig och att ingenting fastnar i den. En schipperke ser alltid ren ut, även efter en lång skogspromenad. Skogspromenader är en form av motion som schipperken trivs med, den älskar att ströva i regn eller solsken, vinter som sommar och den tar sig fram praktiskt taget överallt där husse/matte själv kan ta sig fram. Detta gör den till en idealisk kamrat att ha med sig. Den ställer också mer än gärna upp på bil- och båtfärder. Dessemellan förvandlas den till en liten kramgod knähund.

En del schipperkeägare har dessutom upptäckt att deras hundar mycket väl kan delta i andra tävlingsformer än utställningar. Schipperken tävlar med framgång i lydnads-och bruksprov samt agility.

Historia

Schipperken härstammar från Belgien och Flandern. Om dess ursprung finns det många åsikter och berättelser och en del har lett till missförstånd som fått spridning i många länder. Belgiska kynologer hävdar att schipperken härstammar från en gammal vallhundsras ”leuvenaar”, som funnits i provinsen Brabant. Dessa svarta vargliknande vallhundar fanns i många olika storlekar. De ägdes vanligtvis av enkelt folk, som använde dem till sysslor som passade deras storlek. De största var vallhundar från vilka våra moderna belgiska vallhundar härstammar. De minsta var gässvallare, råttfångare och gårdvar. Dessa sistnämnda blev schipperkens anfäder. Rasen omnämndes på 1400-talet, då munken Wencelas omtalade att handelsmännen i Bryssel hade svanslösa hundar i husen. Under lång tid var schipperken den i stort sett enda förekommande hunden hos gemene man i Belgien. Rasen har också ett förflutet som vakthund och råttfångare på de belgiska och holländska kanalbåtarna. År 1888 bildades den första officiella belgiska rasklubben för schipperken och rasens första egentliga standard fastställdes. 1882 hade den kungliga belgiska kennelklubben St. Hubert fastställt standarden för de belgiska raserna och schipperken skrevs in som ”världens minsta vallhund, svart med kuperad svans”. Schipperken var nu registrerad som en av de belgiska vallhundarna. Namnet schipperke kommer från det flamländska ordet för fåraherde ”scheper”. Schipperke betyder helt enkelt ”liten vallhund”.

Exteriörbeskrivning av schipperken

Schipperken är en liten helsvart, kvadratiskt byggd hund med kraftig och högt buren hals. Den har relativt små, trekantiga, upprättstående öron och ett kilformat huvud med små, mörka, mandelformade ögon. Uttrycket är vaket, skarpt och livligt. Pälsen är riklig, tät och hård. Före kuperingsförbudet, som trädde i kraft 1 januari 1989, kuperades svansen några dagar efter födelsen så kort som möjligt. Idag får den vara kvar och bärs för det mesta rullad i en kringla upp över ryggen. Stubbsvans och ”halvsvans” förekommer också.