Kärret's Kennel

  Kärret's

En liten familje kennel med stort fokus på mentalitet, bra samarbets

förmåga och friska hundar!

Målet är att behålla Schipperken's rasspecifika egenskaper!

Vagn och Baloo

 

  

abra

 

       

ritza

 På Kärret's  är det Roger, Therese och barnen Jonatan och Mattias. Under samma tak bor 3 Schipperketikar och 2 Riesentikar samt Katten Tusse.

Tusse å bebbarna

Vi bor i Sandarne som är en liten by i Söderhamn och ligger 24 mil norr om Stockholm längst kusten.

Huset

Jag Therese är den som är ansvarig för kenneln. Men har mycket hjälp av mina små kennelpojkar Jonatan, Mattias och sambon Roger.

jag och roger

Det har alltid funnits hundar i mitt liv. Både sällskapshundar och Kennel med jakthundar. Så hundavel är något jag är uppvuxen med.

Min första egna hund fick jag när jag var 17 år. Han hette Ludde och var en blandning mellan Golden och Flat. Han var min första tävlingshund i lydnad och lärde mig otroligt mycket om ett aktivt liv på Brukshundsklubben. Efter honom har det blivit flera olika raser som Schäfer, Riesen, Rhodesian Ridgeback som jag tävlat aktivt med.

gini ettan

Men det var Schipperken som jag fastnade för när det gällde att föda upp hundar. Jag är otroligt intresserad av genetik och avel. Och har alltid sagt att uppfödning får aldrig handla om pengar utan ska vara ett intresse att få fram bra rasindivider.

Många timmar tillbringade jag framför datorn på SKK avelsdata för att leta en Schipperke som skulle kunna passa oss. Jag föll pladask för Bobelz Faye som är en fantastisk hund. Och från Maja kommer Bobelz Lamborghini (Gini). Jag köpte henne med bibehållen avelrätt.

Gini har allt jag kan önska mig av en hund stark mentalt, rastypisk, frisk, arbetvillig men framförallt välldigt trevlig familjehund. En perfekt individ att börja sin avel med.

gini fot

Det har visat sig att hon nedärver sin mentalitet och arbetvilja mycket starkt. Då det inte föds så många Schipperke årligen, 60-70 st är mitt motto att aldrig ta mer än 3 kullar på en tik. Och Gini har lämnat 3 fullstora kullar med 12 individer totalt.

Jag är noga med att alla avelshundar samt valpar ska mentalbeskrivas MH/BPH med goda önskvärda resultat och gärna deras syskon innan de används i avel. De får absolut INTE ha någon skotträdsla eller kvarstående rädslor. Och ska vara hanterbara och får absolut INTE uppvisa rädslor/aggretioner för andra människor eller olika miljöer. För forskningen visar att rädslor/aggretioner är starkt nedärvande. Då Schipperken verkligen är en allroundhund från sällskap till tävling är det ännu viktigare att Schipperken mentalbeskrivs/BPH så man vet att rasen kan användas till det vi önskar av den.

högen

Jag vill även att mina valpköpare gör mentalbeskrivning med sina hundar. Det är inget jag kan kräva MEN det hjälper mig som uppfödare att veta om jag bibehåller den mentalitet och egenskaper som jag tycker Schipperken ska ha. Tyvärr ser man ibland rädslor/aggresivitet hos Schipperke idag, vilket INTE är önskvärt inom rasen. Det står i standarden att det ska vara en PIGG, ALERT, MODIG OCH ORÄDD HUND! Samt ser man bristen på samarbete till att arbeta hos Schipperke idag!

gini lastbil

Innan leverans försöker jag även göra SBK valptester på valparna. Då jag noga följer mina valpars beteenden och mentalitet. Och då får jag ett litet kvitto på om det jag sett stämmer. Och med detta kan jag försöka styra så att rätt valp kommer till rätt hem.

Ginis valpar 401

 

Jag kan aldrig garantera att valparna blir någon utställningsstjärna men de ska uppfylla rasstandarden, och jag tycker mentaliteten och friskheten är viktigast och skönhet är en bonus. Men målet är att alltid uppfylla Schipperken's rasstandard både mentalt och exteriört!

 

Kennelklubben 638

Då Schipperken är en hund som tycker om att vara aktiv/arbeta så är det även viktigt för mig att titta på att avelsdjuren har ett bra samarbete. För att föda upp starka individer utan samarbete blir det lätt avkommor som väljer att gå sin egen väg och det blir jobbigt för ägaren att styra upp oavsett om hunden ska vara till tävling eller sällskap. Schipperken ska vara en tuff, lättlärd individ. Men ska alltid sätta sin familj i första hand!!

 

MINA UTBILDNINGAR INOM HUND.

SBK Instruktör.

IMMI Instruktör.

SKK Uppfödar utbildning 6 steg.

BPH Beskrivare SKK.

Examinator Service Hund

Leg Djursjukvårdare. 

Och diverse andra beteende/hundspråk utbildningar inom hund!

 

Ni är välkomna att höra av er om ni har frågor eller bara diskutera Schipperke.

Kontakta mig

Om du har några frågor eller bara vill komma i kontakt med mig kan du skicka ett mail från formuläret nedan.